Strona główna Dom i wnętrze Sztućce – co do czego?

Sztućce – co do czego?

124
0
PODZIEL SIĘ

Boże Narodzenie mamy już za sobą. Z pewnością większość z nas przez te kilka dni miała okazję uczestniczyć w odwiedzinach gości. Być może gospodarze poza tradycyjnymi świątecznymi potrawami zaskoczyli nas jakimiś nowymi daniami, które wywołały w nas pewne wątpliwości. Chodzi oczywiście o sposób ich jedzenia. Dlatego w obliczu uroczystości z okazji Sylwestra warto wcześniej przygotować się na taką ewentualność. Szczególnie, gdy będziemy mieć to szczęście, by świętować nadejście Nowego Roku podczas eleganckiej kolacji w towarzystwie wykwintnej zastawy i sztućców marki Hefra.

Różne typy nakrycia stołu

W zależności od menu oraz charakteru przyjęcia rozróżniamy dwa typu ułożenia nakrycia – podstawowe i rozszerzone. Zasada zawsze jednak jest ta sama, a mianowicie, że w pierwszej kolejności sięgamy po sztućce znajdujące się na skraju, a potem po kolejne. Przy talerzy nigdy nie powinno znajdować się więcej niż trzy pary sztućców. Pozostałe należy dokładać w miarę serwowania kolejnych dań.

Nakrycie podstawowe

W przypadku nakrycia podstawowego na stole znajdziemy sztućce do obiadu składającego się z trzech dań – po prawej stronie talerza: nóż, łyżka do zupy, po lewej: widelec. Łyżeczka do herbaty i widelczyk do ciasta będą powyżej. Tak samo nóż i widelec do serów.

Nakrycie rozszerzone

Jak podaje na swojej stronie www.hefra.pl uznany, polski producent sztućców, nakrycie rozszerzone składa się natomiast z: dużego noża, mniejszego do przystawek, noża do ryb, dużego widelca, mniejszego widelca do przystawek, widelca do ryb, łyżki do zupy, widelczyka do ciasta, łyżeczki do herbaty.

Sztućce do ryb i owoców morza

Sztućce do ryb i owoców morza budzą najwięcej wątpliwości. Czasami trudno się domyślić, do czego mogą służyć. Widelce do ryb są bardzo charakterystyczne – mają 4 ząbki i są szersze w środkowej części. Nóż jest zaś ostro zakończony i nieco ścięty. Widelec do homara jest bardzo długi, zakończony niewielkim rozwidleniem. Szczypce do homara są bardzo ostre. Wreszcie nóż do ostryg ma krótkie, grube i spiczaste ostrze, a specjalna, szeroka łyżka jest zakończona dwoma ząbkami.